egziGroup Logo
E-mailRegisztráció
Jelszó
Elfelejtett jelszó Elfelejtettem a jelszavam
2016. február 10., szerda - - Elvira napja van.

Amikor a fogacska...

Túlélni a fogzást...

Sok baba és anyukája éjszakáit keseríti meg, amikor kibújnak az első tejfogacskák. A sok sírás mellett a fogzás legtöbbször a szervezetet is legyengíti, ezért könnyebben megbetegszik a csecsemő. Mit tehetsz, hogy a lehető legjobban vészeljétek át ezt az időszakot?

A fogzás nem egyformán viseli meg a babákat, sőt egyazon babánál is különböző lehet a fájdalom mértéke egy-egy új fog kibújásakor. Általában bőséges nyálzás előzi meg, és a sok nyál és a fájdalom miatt a kicsi étvágya is visszaesik. A széklet lazábbá válik, és az átlagosnál kicsit gyakoribb is lesz, ezért   annak, hogy „átszakadt” a baba ínye, kibújt a foga, és csak másnap tűnik fel, hogy a pici harapása fájdalmasabb (főleg szoptatásnál) lett.

Az esetek nagy részében először az alsó első metszőfogacskák törnek felszínre. A fogzás tünetei a következők lehetnek: nyálbőség, nyálfolyás, felduzzadt, érzékeny, enyhén kipirosodott íny, ingerlékenység és erős rágási kényszer, az étel elutasítása, alvási ritmusváltás, piros pelenkakiütés, enyhe hőemelkedés.

Mikor bújnak ki a fogak?

A babának már a méhben kifejlődnek a fogcsírái, melyek a tejfogak alapjai. A nagy többségnek 4 és 7 hónapos kora között bújik ki az első foga. A fejlettebb babáknak is legkorábban 3 hónapos korukban jelenik meg az első fogacskájuk. A későn érőknél viszont akár egy évig vagy tovább is elhúzódik az első tejfog megjelenése. Az utolsó fog megjelenésére a baba második születésnapja körül lehet számítani. A 3 éves gyermeknek mind a 20 tejfoga kint van már.

Hogyan segíthetsz neki?

Zsombort a fogzás nem igazán viselte meg, nem kellet egész este mellette ülnöm. Nem sokáigtartott nála, és fájdalmai is csak minimálisak voltak.(az anyukákkal való beszélgetésekből tudom). Rengeteget folyt a nyála, nem is tudom, hogy jött ki belőle ennyi. Egyik barátnőm tanácsára ilyenkor nem itattam teával vagy vízzel. Nálunk a zselé vált be, amitől kicsit elzsibbadt és fájdalom mentesebb lett az ínye. Miután kibújt az első két foga, utána beindult a hirtelen tele vagyok foggal verzió. Egymás után bújt sorra a többi fogacska, 1 évesen már 10 foga volt.(már nem szoptattam)

 

 

Ha a simogatás nem elég…

Hiába nyugtatgatod, babusgatod, mégis nagyon szenved a babád a fájdalomtól? Enyhébb tüneteknél segíthet a jól lehűtött, folyadékos rágóka, vagy ha már ehet a baba tejterméket, hideg joghurt vagy kefir.

A finom ínymasszázs is segíthet (alapos kézmosás után finoman dörzsölgesd az ujjaddal a duzzadt ínyt).

Emellett még lehetséges megoldás a ma már szinte minden gyógyszertárban és gyógynövényboltban kapható növényi eredetű gyulladáscsökkentő ecsetelő vagy zselé, amely enyhe fájdalomcsillapító anyagot tartalmaz. Csodát azonban ettől sem várhatunk.
A leggyakoribb hiba, amibe az anyukák beleesnek, hogy este, lefekvés előtt adják a babának. Ahhoz, hogy hasson, legalább a délután folyamán egyszer, de lehetőleg nap közben többször is kapja a kicsi a szert. A már nagyobbacska, hat hónap körüli baba esetében a Cataflam csepp, kisebbek esetében a lázkúp. Természetesen ezek eseti megoldások, nem szabad több napok keresztül alkalmazni, mert mint minden más gyógyszernek, ezeknek is van mellékhatása.


Nem a fogzástól lázas

Az utóbbi időben sok mindent a fogzás számlájára írnak – az erős hasmenést és a lázat is. Pedig lázat biztos nem kaphat a fogzástól a baba. Ha fogzás közben lázas, arra mindig akad más magyarázat, betegség. Legfeljebb enyhe hőemelkedést szabad ilyen esetben elfogadni, a fogacskák megjelenésének a számlájára írni.

A fogzás veszélyei

A legnagyobb probléma az, hogy a száj környéki meleg, nedves bőrfelületen könnyen megtelepednek a gombák, ezért valahogyan „orvosolni” kell a szakadatlan nyáladzás következményeit!

* Ilyenkor a lehető leggyakrabban, finoman, nem dörzsölve töröld meg a baba száját és arcát. Puhán itasd fel a nedvességet, majd valamilyen – patikában kapható – lanolinos, zsíros krémmel vékonyan kend be az érintett területet.
* Fontos, hogy a csordogáló nyálat is felfogd valahogyan. Sok anyuka esküszik a régi bevált módszerre: köss a baba nyakába finom textilpelenkát, így nem lesz nedves a ruhácskája (és mellkasa).


A kibújt fogacskák kezelése

Amint a fogak kibújtak, a család fellélegezhet, de jöhet a következő fontos feladat, a tisztán tartásuk. Az első évben különösen fontos, hogy csak a baba életkorának megfelelő, finom sörtéjű fogkefét használjatok. Ilyenkor fogkrémre nincs szükség, elég vízzel végezni a tisztogatást.
 Jó megoldás, ha szépen átszoktatod a pohárból ivásra – így a folyadék, amiben a fogakra ártalmas anyagok is lehetnek, kevesebb ideig van a szájüregben. Érdemes próbálkozni, mert ebben a korban már a legtöbb csöppség ügyesen tudja fogni a műanyag poharat.

Másfél éves korában márönállóan is gyakorolhatja a fogmosást. Eleinte segíts neki, ha nem elég ügyes, de hamarosan rá fog érezni a dolog nyitjára. Előfordulhat, hogy a kicsinek nem ízlik a fogkrém (bár, ma már olyan ízesítésűeket kapni, amit inkább el kell dugni előlük, nehogy fogmosás gyanánt megegyék), ebben az esetben válassz másikat.„A rendszeres látogatás a fogorvosnál nem csak a nagyobb gyerekeknél fontos – mondja dr. Balogh Zita. – „Fogorvosként és anyukaként is nagyon fontosnak tartom, hogy már a három-négyéveseket is fél-egy évente fogorvoshoz vigyék a szülők. A gyermekek megismerkednek és hozzászoknak a rendelés menetéhez, a légkörhöz, összebarátkoznak leendő kezelőorvosukkal, hozzászoknak ahhoz, hogy bátran kinyissák a szájukat, így, amikor már szükséges a beavatkozás, nem lesz sírás, könyörgés és rossz élmény. Arról nem is beszélve, hogy a sok édesség és a nem megfelelő fogmosás miatt egyre több ovisnak kell betömni a tejfogát.”